Trobairitz
Autoedición 2019
Mara Aranda es una intérprete que no ha parado desde que formó parte de los grupos Cendraires y L’Ham de Foc. Después, ya en solitario, cantó a la tradición valenciana y ha trabajado el patrimonio de la música sefardita. Pero su último disco tiene otro trasfondo: el tesoro poético de las trobairitz occitanas medievales.
El CD se acompaña de un librito en el que se habla de la imposibilidad de entender la actividad poética de estas aristócratas desde una perspectiva de género, ya que, a priori, la única forma de asimilar su obra es teniendo en cuenta el código cortesano de la fin d’amor del los trovadores, aunque ellas no disponían de los mismos márgenes de actuación que ellos. Pero el discurso hegemónico de esta canso no era del todo aplicable a las trobairitz, que no aceptaban sus principios, sino que los modificaban, desafiando sus espacios jerárquicos y transformando el papel asignado a la mujer -y, de paso, al hombre, por supuesto- haciendo uso de los procedimientos y la retórica trovadorescas, pero con más ironía.
El disco incluye seis composiciones cantadas y tres temas instrumentales, en los que destaca un sensacional conjunto de acompañamiento formado por cuatro mujeres, entre ellas Miriam Encinas, que toca muy atinadamente toda una serie de instrumentos de época.
(Esta reseña apareció publicada originalmente en lengua catalana en el número 513 de la revista Directa de periodismo cooperativo para la transformación social)
REIVINDICACIÓ D’UN FEMINISME MEDIEVAL
Mara Aranda és una intèrpret que no ha parat des que va formar part dels grups Cendraires i L’Ham De Foc. Després, ja en solitari, va cantar la tradició valenciana i ha treballat el patrimoni musical sefardita. Però el seu últim disc té un altre rerefons: el tresor poètic de les “trobairitz” occitanes medievals.
El CD s’acompanya d’un llibret on es parla de la impossibilitat d’entendre l’activitat poètica d’aquestes aristòcrates des d’una perspectiva de gènere, ja que, a priori, l’única forma d’assimilar la seva obra és tenint en compte el codi cortès de la “fin d’amor” del trobadors, tot i que elles no disposaven dels mateixos marges d’actuació que ells. Però el discurs hegemònic d’aquesta “canso” no era del tot aplicable a les “trobairitz”, que no acceptaven els seus principis, sinó que els modificaven, desafiant els seus espais jeràrquics i transformant el paper assignat a la dona -i de pas, a l’home, esclar- fent ús dels procediments i la retòrica trobadorescs, però amb més ironia.
El disc inclou sis composicions cantades i tres temes instrumentals, on destaca un sensacional conjunt format per quatre dones, entre elles Miriam Encinas, que toca molt acuradament instruments d’època.