Cançons de resistència
Satelite K 2015
Marina Rossell ha querido dedicar su último disco a todos aquellos que padecen las consecuencias de las guerras y se revuelven contra ellas. Para hacerlo ha recogido una serie de “canciones de resistencia” -algunas son auténticos himnos- que se han cantado por toda Europa: en la batalla del Ebro; en los campos de concentración nazis; en las guerrillas antifascistas italiana, francesa, rusa y griega, y más recientemente, en la revolución de los claveles portuguesa. Entre este repertorio hay auténticos monumentos histórico-musicales, como Lily Marlen, Bella ciao, Si me quieres escribir o Grandola vila morena. Y también hay pequeñas joyas como Paisatge de l’Ebre -también conocida como Les sabates d’en Jaume (Los zapatos de Jaume-, el tema que Teresa Rebull escribió sobre un poema de Gual i Lloberas, o Morir a Ravensbruck, con letra de Montserrat Roig y música de la propia Marina.
No obstante, la atracción y la ilusión que aparentemente desprende el disco, la se diluyen el comprobar que su escucha deja un sabor agridulce, que no invita a esa revuelta alegre, desenfadada y liberadora que cabía esperar, sino a la nostalgia, la melancolía e, incluso, la tristeza, y todo gracias -o por culpa de- unos arreglos demasiado contenidos, por no decir reprimidos. Si, por el contrario, el tono general del CD fuera el que marca el “Cant dels partisans francesos”, con su magnífico crescendo final, nada sería igual.
Nico Roig y Xavi Lloses son los multiinstrumentistas omnipresentes a lo largo de la producción, que, además, cuenta con las aportaciones vocales de personajes como el grupo Manel, y solistas como Eric Montefusco y el gran Paco Ibáñez.
(Esta reseña apareció originalmente en lengua catalana en el número 36 de la revista de música y cultura popular Caramella.)
La Marina Rossell ha volgut dedicar el seu nou disc a tots aquells que pateixen les conseqüències de les guerres i es revolten contra elles. I per fer-ho ha triat una sèrie de “cançons de la resistència” -algunes són auténtics himnes- que s’han cantat arreu d’Europa: a la batalla de l’Ebre, als camps concentració nazis, a les guerrilles antifeixistes italiana, francesa, rusa i grega, o, més recentment, a la revolució dels clavells portuguesa. Entre aquest repertori hi ha veritables monuments histórico-musicals, com ara Lily Marlen, Bella ciao, Si me quieres escribir o Grandola vila morena. I tamble hi ha petites joies com Paisatge de l’Ebre -també coneguda com Les sabates d’en Jaume-, el tema que va escriure la Teresa Rebull sobre un poema de Gual i Lloberas, o Morir a Ravensbrük, amb lletra de la Montserrat Roig i música de la pròpia Marina.
No obstant, malgrat l’atractiu que aparentment desprèn el disc, la il·lusió es dilueix en comprovar que la seva escolta deixa un sabor agredolç, que no convida a la revolta alegre, desenfadada i alliberadora, sinó a la nostàlgia, la melangia i fins i tot la tristor, i tot gràcies a -o per culpa de- uns arranjaments massa continguts, per no dir reprimits. Si, per contra, el to general del disc el que marca el Cant dels partisans francesos, amb el seu magnífic crescendo final, res no seria igual.
El Nico Roig i el Xavi Lloses són els multiinstrumentistes omnipresents al llarg del CD, que, a més, compta amb les aportacions vocals de personatges com els Manel, l’Eric Montefusco i el gran Paco Ibáñez.