40 i 40 besa el cul de la geganta
Autoproducido 2023
Este artículo aparece en primer lugar en castellano y a continuación en catalán
El año pasado Jaume Arnella cumplió ochenta primaveras y lo celebró de la mejor manera que sabe hacerlo: con un disco. Y no se trató de una recopilación antológica –“ya la haré cuando sea mayor”, afirmó-, sino de un trabajo con nuevas composiciones, algunas de ellas recuperadas o reconvertidas, procedentes de aquí y de allá, y contando, como desde hace décadas, con la complicidad de tres músicos fidelísimos: Rafel Sala (chelo y mandolina), Ferran Martínez (acordeón) y Toni Oró (clarinete), que además le han hecho los oportunos arreglos.
Sarcástico como siempre, Jaume ha titulado el cedé 40 i 40 besa el cul de la geganta, y en su interior ha metido un poco de todo lo que ha estado haciendo últimamente. Hay romances, como el entrañable homenaje que tiene como protagonista a su gran amigo Joan Soler i Amigó, fallecido en 2022; la Balada d’en Ranon Vila, escrita por el mismo guerrillero conocido como Caracremada, o el delirante Tamsulina, dedicado al exconseller de Salud de la Generalitat Josep Maria Argimon. También hay temas tradicionales recogidos en cancioneros como los de Mataró y Les Planes d’Hostoles. No faltan las adaptaciones de poemas de Vicent Andrés Estellés, Josep Navarro Santaeulàlia y Joan Vinyoli. Completamos la selección con un par de composiciones declaradamente independentistas que son versiones de dos conocidos temas populares: Les nenes maques independentistes, que se mezcla con L’estaca de Lluís Llach, y El tren Pinxo de Banyoles que “se fue a Arenys de Munt a aprender a hacer referéndums” -en esta última localidad tuvo lugar en 2009 la primera votación de signo secesionista-. Finalmente, el disco se cierra con Tardoral, un bonito y delicado tema que habla de la época “de cuando íbamos de excursión”.
Cabe destacar por último que en este cedé el veterano cantante domina como nunca el volumen y el contraste de su voz, adaptando una tesitura más grave e intimista cuando interpreta piezas de carácter más recogido, y tomando una posición más expansiva e incluso gritona cuando toca cantar temas más alegres y participativos.
Como dijo alguien, la experiencia es la madre de la ciencia.
(Esta reseña apareció originalmente en lengua catalana en el número 49 de la revista de música y cultura popular Caramella).
Jaume Arnella ha complert vuitanta anys i ho ha celebrat de la millor manera que sap fer-ho, amb un disc. No es tracta, però, d’un disc antològic –“ja el faré quan sigui més gran”, diu-, sinó d’un treball amb noves composicions, algunes d’elles recuperades o reconvertides, procedents d’aquí i d’allà, i comptant com des de fa dècades amb l’acompanyament de tres músics fidelíssims: Rafel Sala (violoncel i mandolina), Ferran Martínez (acordió) i Toni Oró (clarinet), que a més li han fet els arranjaments.
Sarcàstic com sempre, el Jaume ha titulat el cedé “40 i 40 besa el cul de la geganta” i dins seu ha ficat una mica de tot el que ha estat fent últimament. Hi ha romanços, com l’entranyable homenatge que té com a protagonista el seu amic Joan Soler i Amigó, traspassat l’any passat, la “Balada d’en Ramon Vila”, escrita pel mateix guerriller conegut com Caracremada o el delirant “Tamsulina”, dedicat a l’ex-conseller de Salut Josep Maria Argimon. També hi ha temes tradicionals recollits a cançoners com els de Mataró o de les Panes d’Hostoles. No hi falten les adaptacions de poemes, com els de Vicent Andrés Estellés, Josep Navarro Santaeulàlia i Joan Vinyoli. Completem la selecció amb dues composicions declaradament independentistes, que són sengles versions de temes populars, “Les nenes maques independentistes”, que es barreja amb “L’estaca” de Lluís Llach, i “El tren pinxo de Banyoles”, que “se’n va a anar a Arenys de Munt a aprendre a fer referèndums”. Finalment, ell disc es clou amb un bonic i delicat tema que parla dels temps “de quan anàvem d’excursions”, “Tardoral”.
Cal assenyalar, per últim, que en aquest cedé el veterà cantant domina com mai el volum i el contrast de la seva veu, adaptant una tessitura més greu i intimista quan es tracta d’interpretar peces més recollides, i prenent una posició més expansiva i fins i tot cridanera quan toca cantar temes més alegres i participatius. L’experiència és la mare de la ciència.