1992-2023
Discmedi 2023
Al cumplir los 31 años, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries se han lanzado. En 2023 no solo han editado el disco Ilercavònia, sino que han redondeado la jugada con la publicación de una caja que contiene diecisiete cedés -uno de ellos, doble-; es decir, la integral de su obra, que incluye algunos trabajos inéditos o poco conocidos que reseñamos a continuación.
El primero de estos discos pertenece a un poyecto anterior a la creación del grupo tortosino, denominado Lontainers, que grabó No sé si vull ser gran en 1986, donde ya figuraban Arturo Gaya –futuro Quico el Célio- y el guitarrista Jordi Fusté -futuro Mut de Ferreries-. El contenido de este elepé, que por primera vez se reedita con formato de cedé, está bastante alejado de lo lo que años después harían los Quicos, ya que se acerca más a la corriente poprockera, aunque los dos últimos temas tienen una cierta raíz tradicional.
Pasemos a 2003. Por aquel entonces los Quicos ya han conquistado Catalunya con su refrescante y reivindicativa propuesta que pone a las Tierras del Ebro en el lugar que merecen, musical y socialmente hablando, y lo celebran con un concierto de décimo aniversario en el Palau de la Música de Barcelona en el que repasan sus éxitos, confirmándose como uno de los proyectos más importantes del folk de los Países Catalanes. Y ahora nos recuerdan aquella experiencia con un cedé inédito.
Otro disco poco conocido de los Quicos es La batalla de la memòria. Se trata de la banda sonora del documental del mismo título dirigido por Mario Pons Múria en 2009. En este trabajo, el grupo sale de su repertorio habitual para interpretar adaptaciones de temas populares vinculados a la Guerra Civil, como Ai Carmela, Si algun día em vols escriure o Red river valley, además de alguna jota.
En 1996, Tortosa celebró la primera Festa del Renaixement. Un año después, el programa de actos de este importante acontecimiento incluía las representaciones de La Taverna d’Enrico, un espectáculo teatral, musical y muchas cosas más concebido por los Quicos en el que intervenían hasta dieciocho personas y donde se rememoraban los tiempos de la convivencia entre las culturas cristiana, musulmana i judía. Para conmemorar los quince años de existencia de esta propuesta, que todavía se celebra, la editorial Cossetània publicó un libro explicando las interioridades de La Taverna d’Enrico , reproduciendo el texto dramático y acompañándolo de un cedé y un devedé.
El segundo disco inédito del lote es Al Calaix, un recopilatorio de temas de la banda ebrenca grabados en diversos trabajos, generalmente colectivos, como los dedicados a Joan Manuel Serrat, Desideri Lombarte o Josep Bo, además del himno Tortosa, compuesto en 2021 con motivo de las celebraciones de esta ciudad como capital de la cultura catalana. El cedé se completa con cuatro de los tremas más conocidos de los Quicos, grabados en un falso directo y publicados bajo el título de Àlbum de records, disco incluido en su Llibre de música (Cossetània, 2006).
La edición limitada de la obra integral de los Quicos no cuenta, desgraciadamente, con un librito en el que se expliquen los datos de los diferentes discos que la componen y otros detalles sobre la historia del grupo. Eso no impide que se tenga que saludar la publicación de esta caja como una gran gesta del mundo de la música folk, ya que hasta ahora ningún artista de este ámbito se había atrevido a hacer una cosa así, ni en los Países Catalanes ni mucho menos en unas Tierras del Ebro que este combo ha sabido retratar tan bien. Porque “de una forma inteligentísima habéis sabido plasmar como hablamos, como pensamos, como comemos, como trabajamos, como queremos, como lloramos y como disfrutamos”, tal como sentencia Francesc Millan Ariño en la breve introducción que encabeza la colección.
(Esta reseña apareció publicada originalmente en lengua catalana en el número 50 de la revista de música y cultura popular Caramella).
En complir els 31 anys d’existència, els Quicos van llençats. Al 2023 no només han editat el disc “Ilercavònia” (veure Caramella 49), sinó que han arrodonit la faena amb la publicació d’una caixa que conté disset cedés -un d’ells, doble-, és a dir la integral de la seva obra, que inclou alguns treballs inèdits o poc coneguts que ressenyem a continuació.
El primer d’aquests discos pertany a un projecte anterior a la creació del grup tortosí anomenat Lontainers, que va enregistrar “No sé si vull ser gran” al 1986, on ja hi figuraven Arturo Gaya -futur Quico el Célio- i el guitarrista Jordi Fusté -futur Mut de Ferreries-. El contingut d’aquest elapé, que per primer cop es reedita amb format de cedé, està força allunyat del que farien anys després els Quicos, ja que s’apropa més al corrent del pop-rock, tot i que els dos darrers temes tenen una certa arrel tradicional.
Passem al 2003. Els Quicos ja han conquerit Catalunya amb la seva refrescant i reivindicativa proposta que posa les Terres de l’Ebre al lloc que mereix, musicalment i socialment parlant, i ho celebren amb un concert de desè aniversari al Palau de la Música de Barcelona on repassen el seus èxits confirmant-se com un dels projectes més importants del folk dels Països Catalans. I ara ens ho recorden amb un cedé inèdit.
Un altre disc poc conegut dels Quicos és “La batalla de la memòria”. Es tracta de la banda sonora del documental del mateix nom dirigit per Mario Pons Múria al 2009. En aquest treball, el grup tortosí surt del seu repertori habitual per interpretar adaptacions de temes populars vinculats a la guerra civil, i concretament a la batalla de l’Ebre, com “Ai Carmela!”, “Si algun dia em vols escriure” o “Red river valley”, a més d’alguna jota espaïda.
Al 1996, Tortosa va celebrar la primera Festa del Renaixement. Un any després, el programa d’actes d’aquest important esdeveniment incloïa les representacions de “La Taverna d’Enrico”, un espectacle teatral, musical i moltes coses més concebut pels Quicos on intervenien divuit persones, en què es rememoraven els temps de la convivència entre les tres cultures cristiana, musulmana i jueva. Per commemorar els quinze anys d’existència de la proposta, que encara es fa, Cossetània va editar un llibre explicant les interioritats de “La Taverna d’Enrico”, a més de reproduir el seu text dramàtic, tot complementat amb un cedé i un devedé.
El segon disc inèdit del lot és “Al Calaix”, un recull de temes del grup ebrenc enregistrats en diversos treballs, generalment col·lectius, com els dedicats a Joan Manuel Serrat, Desideri Lombarte o Josep Bo, a més de l’himne “Tortosa”, fet al 2021amb motiu de les celebracions d’aquesta ciutat com a capital de la cultura catalana. El cedé es completa amb quatre dels temes coneguts dels Quicos enregistrats en un fals directe i publicats sota el títol “Àlbum de records” amb el seu “Llibre de música” (Cossetània, 2006).
L’edició limitada de l’obra integral dels Quicos no compta, malauradament, amb un llibret on s’expliquin les dades dels diferents discos que la componen i altres detalls sobre la història del grup. Això no obstant, cal saludar la publicació d’aquesta caixa com una fita pel món de la música d’arrel, ja que fins ara cap altre artista d’aquest àmbit havia gosat fer una cosa així, ni als Països Catalans ni a unes Terres de l’Ebre que aquesta colla tan bé ha sabut retratar: “D’una forma intel·ligentíssima heu sabut plasmar com parlem, com pensem, com mengem, com treballem, com estimem, com plorem i xalem”, tal com diu Francesc Millan Ariño a la breu introducció que encapçala la col·lecció.