Pero hay gente que se ha propuesto mantener bien fresca la memoria del gran compositor e intérprete granadino. El periodista Omar Jurado y el fotógrafo Juan Miguel Morales son dos de estas personas tozudas que con el apoyo de la Asociación Memoria Carlos Cano y la sociedad Carlos Cano Producciones, en las que juegan un papel destacado las dos hijas del músico desaparecido, Amaranta y Paloma, han impulsado un ambicioso proyecto editorial consistente en recopilar un puñado de entrevistas para trazar un amplio perfil biográfico del protagonista de este libro.
Que conste que este volumen de cerca de 350 páginas lujosamente editado no es ni quiere ser un sucinto repaso a la vida y las creaciones del autor de María la Portuguesa, sino una especie de puzzle en el que coinciden hasta cincuenta voces de familiares, colegas, amigos, conocidos y saludados que han tenido alguna relación, más firme o más esporádica, más decisiva o más tangencial, con Cano. Y entre todos han acabado dibujando un inmenso y colorista collage, aunque un poco impreciso, sobre un cantautor andaluz que reivindicó la personalidad y el orgullo de su pueblo, que tocó muchísimos palos y que sobre todo puso a la copla en el lugar que merecía, quitándole la naftalina adquirida durante el franquismo.
Como acostumbra a suceder en estas obras colectivas, el contenido del libro es muy variado y tiene diversos altibajos. Hay informadores que se podrían haber extendido mucho más y otros que no merecía la pena que apareciesen. Pero en conjunto se trata de una obra que hay que agradecer, porque Cano ha de ocupar un lugar más relevante en la historia de la canción de autor y es necesario que sus temas entren en el repertorio popular para ser cantados en escuelas y en fiestas mayores.
A parte del contenido literariuo del volumen, hay que destacar el sensacional despliegue gráfico que acompaña estas Voces para una biografía, con una gran profusión de fotografías de Cano, de los entrevistados y muchas imágenes más de Juan Miguel Morales, en blanco y negro y también en rojo y negro, así como el acertado diseño de Daniel Sesé y David Gutiérrez, que presta especial atención a algunas de las letras del creador de La murga de los currelantes.
(Esta reseña apareció originalmente en lengua catalana en el número 45 de la revista de música y cultura popular Caramella).
Malgrat la vàlua i la transcendència de la seva obra, Carlos Cano (1946-2000) és un artista injustament oblidat, potser perquè, a més de cantar, va dir unes quantes veritats que molts polítics preferirien no haver escoltat. Però hi ha gent que s’ha proposat mantenir ben fresca la memòria del gran compositor i intèrpret de Granada. El periodista Omar Jurado i el fotògraf Juan Miguel Morales són dos d’aquestes persones tossudes, que amb el recolzament de l’Associació Memoria Carlos Cano i la societat Carlos Cano Producciones, on tenen un paper destacat les dues filles del músic desaparegut, Amaranta i Paloma, han tirat endavant un ambiciós projecte, consistent en recopilar un munt d’entrevistes per traçar amb ampli perfil biogràfic del protagonista d’aquest llibre.
Consti que aquest volum de prop de 350 pàgines luxosament editat no és ni vol ser un succint repàs a la vida i les creacions de l’autor de “Maria la Portuguesa”, sinó una mena de puzle on coincideixen fins a cinquanta veus de familiars, col·legues, amics, coneguts i saludats que han tingut alguna relació, més ferma o més esporàdica, més decisiva o més tangencial, amb Cano. I entre tots han acabat dibuixant un immens i colorista collage, tot i que una mica imprecís, sobre un cantautor andalús que va reivindicar la personalitat i l’orgull del seu poble, que va tocar moltíssims pals, i que sobretot va posar la copla al lloc que mereixia, traient-li la naftalina adquirida durant el franquisme.
Com acostuma a passar en aquestes obres col·lectives, el contingut del llibre és molt variat, té diversos daltabaixos, hi ha informadors que s’hi podrien haver estès molt més i altres que no pagava la pena que hi apareguessin, però en conjunt és una obra que cal agrair, perquè Cano ha d’ocupar un lloc més rellevant en la història de la cançó d’autor i es necessari que els seus temes entrin en el repertori popular per ser cantats a escoles i a festes majors
A banda del contingut literari del volum, cal destacar el sensacional desplegament gràfic que acompanya aquestes “Voces para una biografia”, amb una gran profusió de fotografies de Cano, dels entrevistats i moltes imatges més, de Juan Miguel Morales en blanc i negre i en vermell i negre, així com encertat disseny de Daniel Sesé i David Gutiérrez, que para especial atenció a algunes de les lletres de l’autor de “La murga de los currelantes”.
Granada. Carlos Cano Producciones i Diputació de Granada, 2020