Herència
Mesdemil 2017
Solk es una joven formación que, como indica el título de su primer disco, pretende recoger la herencia de las culturas, las tradiciones y las músicas de su tierra para mantenerlas con vida, aportándoles su particular puesta al día. Y esta tierra no es otra que el territorio que marca la frontera política entre Catalunya y el País Valenciano, un espacio donde en realidad no se observan mas limites que los que señalan los rótulos que hay en la autopista, porque su continuidad paisajística y humana está más que asegurada.
Las canciones y los bailes de las comarcas los Ports, el Maestrat, el Montsià y el Baix Ebre constituyen el material que sirve de fuente de inspiración a Solk, un quinteto que hace sonar instrumentos de cuerda y de viento, principalmente de tipo tradicional, y también teclados y percusión, además de la voz de Sebastià Redó. Con estas herramientas, el grupo construye un repertorio muy basado en el patrimonio popular, como demuestra la inclusión en el disco de versiones del Ball pla de Tirig; del Tíntaro, de la danza guerra de la Todolella en Boires i arabogues, y de las músicass de las majorales del Roser de Ullemolins (que pertenece al Priorat tarragonés) en Carmineta. También se recogen ritmos como la petenera y otros característicos de las comarcas del norte de Castellón, así como la sarcástica rumba L’auca de l’home que se’n va anar (Las aleyuyas del hombre que se fue), además de unas cuantas composiciones de cosecha propia, como Per la vora del riu (Por la orilla del río), dedicada al delta del Ebro.
Herència se presenta con un bonito formato de libro-disco, con un cuaderno de 60 páginas en el que aprecen fotografías de Carlos Lino Vidal y textos firmados por diversos autores de uno y otro lado del supuesto límite, entre los cuales los cantantes Feliu Ventura y Josep Bordes, este último del grupo Pepet i Marieta.
(Esa reseña apareció originalmente en lengua catalana en el número 38 de la revista Caramella.)
Solk és una jove formació que, com diu el titol del seu primer disc, pretèn recollir l’herència de les cultures, les tradicions i les músiques de la seva terra per mantenir-les amb vida, aportant-hi la seva particular posada al dia. I aquesta terra seva no ès altra que el territori que marca la frontera polítca entre Catalunya i el País Valencià, un país on en realitat no s’observen més límits que els que assenyalen els rètols que hi ha a l’autopista, perquè la seva continuitat paissatgística i humana està més que assegurada.
Les cançons i els balls dels Ports, el Maestrat, el Montsià i el Baix Ebre constitueixen el material que serveix de font d’inspiració a Solk, un quintet que fa sonar instruments de corda i de vent, principalment de tipus tradicional, i també teclats i percussions, a més de la veu de Sebastià Redó. Amb aquestes eines, el grup construeix un repertori molt basat en el patrimoni popular, com demostra la inclusió en el disc de versions del “Ball pla de Tirig”; del “Tíntaro”, de la dansa guerrera de la Tolodella, a “Boires i arabogues”, i de les músiques de les majorales del Roser d’Ulldemolins (el Priorat), a “Carmineta”.També es recullen ritmes com la petenera i d’altres característics de les comarques del nord de Castelló, així com la sarcàstica rumba “L’auca de l’home que se’n va anar”,a més d’unes quantes composicions de collita propia. Com “Per la vora del riu”, dedicada al delta de l’Ebre.
“Herència” es presenta amb un bonic format de llibre-disc, amb un quadern de seixanta pàgines en el que apareixen fotografies de Carlos Lino Vidal i textos signats per diveross autors, entre ells els cantants FeliuVentura i Josep Bordes, del grup Pepet i Marieta.