
Fiat Lux
The Indian Runners/La Castanya 2021
Este artículo aparece en primer lugar en castellano, y a continuación, en catalán.
“Folk atrotinado y gregoriano progresivo”. La autodefinición que hace Tarta Relena de su música merecería un premio por parte de alguna asociación de publicistas. No solo porque es buenísima y no engaña, sino porque habla de un producto que, de entrada, llama la atención y, de salida, le abre las puertas como concepto transversal que tanto puede atraer a un enamorado de la tradición más ancestral como un aficionado a la búsqueda de la última novedad en experimentos que mezclen voces y electrónica.
El dúo formado por Marta Tortella y Helena Ros prosigue e incrementa con Fiat Lux las posibilidades que ya se vislumbraron en su anterior trabajo, Ora pro nobis (2018). Por un lado, porque se adentran más profundamente en este camino que cosisste en trabajar la polifonía, recuperando todo tipo de tesoros del patrimonio mediterráneo, desde una pieza georgiana hasta un fragmento del Llibre Vermell de Montserrat, desde una versión del Stabat Mater hasta una composición de origen sefardita, o desde una adaptación de un poema de García Lorca a una recreación de la cada vez más reivindicada Hildegarda de Bingen.
Todo este repertorio, que, como se puede comprobar, presenta y representa una variedad impresionante, es interpretado por un par de voces que con el tiempo están creciendo en su trenzado, juntándose, separándose y reencontrándose, en un conjunto de ejercicios vocales de apariencia sencilla, pero mucho más estudiados y trabajados de lo que se ve a simple vista, y que además, cada vez cuentan con más apoyo de unos ingredientes electrónicos que, no obstante, en ningún momento pretenden asumir el protagonismo del proyecto, sino que se limitan a acompañarlo discretamente, como un confortable colchón de plumas sobre el que las dos cantantes se instalan cómodamente.
(Esta reseña apareció publicada originalmente en lengua catalana en el número 46 de la revista de música y cultura popular Caramella).
“Folk tronadet i gregorià progressiu”. L’autodefinició que fa Tarta Relena de la seva música mereixeria un premi per part d’alguna associació de publicistes. No només perquè és boníssima i no enganya, sinó perquè parla d’un producte que, d’entrada, crida l’atenció, i de sortida, li obre les portes com a concepte transversal que tant pot atraure a un enamorat de la tradició més ancestral com a un pirat a la recerca de l’última novetat en experiments que barregin veus i electrònica.
El duet format per Marta Torrella i Helena Ros prossegueix i incrementa amb “Fiat Lux” les possibilitats que ja van albirar en el seu anterior treball “Ora pro nobis” (2018). D’una banda perquè s’endinsen més profundament en aquest camí que consisteix a treballar la polifonia, rescatant tota mena de tresors del patrimoni mediterrani, des d’una peça georgiana a un fragment del Llibre Vermell de Montserrat, des d’una versió del “Stabat Mater” a una composició d’origen sefardita, o des d’una adaptació d’un poema de García Lorca a una recreació de la cada cop més reivindicada Hildegarda de Bingen. Tot aquest repertori, que, com es pot comprovar, presenta i representa una varietat impressionant, és interpretar per un parell de veus que amb el temps estan creixent en el seu trenat, ajuntant-se, separant-se i retrobant-se en una sèrie d’exercicis vocals d’apariència senzilla, però molt més estudiats i treballats del que semblen, i que, això sí, cada vegada compten amb més suport d’uns ingredients electrònics que en cap moment pretenen assumir el protagonisme del projecte, sinó que es limiten a acompanyar-lo discretament, com un confortable matalàs de plomes sobre el que les dues cantants s’instal·len còmodament.